Posted on

Musik i spel

Nästan alla datorspel har någon form av soundtrack och någon form av ljudeffekter. Enligt vår erfarenhet finns det två typer av gamers: de som spelar med ljud på och de som absolut alltid kör på ljudlöst.

Snabb kvalitetsutveckling

Som allt annat i spelvärlden har musiken utvecklats oerhört mycket genom åren. Från arkadspelens och C64 enkla och analoga effekter till idag när vi har verklighetstrogna ljudeffekter och väldigt påkostade soundtrack. Det här beror givetvis både på teknikutvecklingen och på att datorspelsbudgetarna ökat kraftigt. Idag har datorspelsbranschen nästan gått om Hollywood när det kommer till produktionsbudgetar, vilket gör att det finns pengar till att ta in proffskompositörer och skapa något unikt till varje spel.

Hur lyssnar jag bäst på datorspelsmusik?

Om du väljer att ha på ljudet eller inte beror på vad du spelar och hur omgivningarna ser ut. Om du fortfarande bor hemma eller sitter på bussen och spelar mobilspel är ljudlöst ofta att föredra. Har du en egen lägenhet kan du däremot vräka på som du vill under förutsättning att det är hyggligt ljudisolerat och du tänker på vilken tid på dygnet det är.

En lösning som alltid är funktionell är givetvis att lyssna med hörlurar. Du kan räkna med att din spelupplevelse kommer öka rejält om du har både en bra gamingskärm och ett par bra lurar. Det visuella kombinerat med ljudet bidrar till att du kan leva dig helt in i spelet. Även om du har ljudet på utan hörlurar brukar en bra gamingskärm också medföra att det inbyggda ljudet blir betydligt mycket bättre.

De bästa datorspelssoundtracken

Vilket datorspel som har det bästa soundtracket kan man debattera om i evigheter. Ett som brukar framhållas som ett av de viktigaste är i alla fall soundtracket till första Doom-spelet som släpptes 1993. Det var ett av de första riktigt påkostade spelen och bröt ny mark både gällande ljud, grafik och spelmotor. Det är det spel alla nya first person shooters mäts mot.

Ett annat spel som brukar nämnas i sammanhanget är The Elder Scrolls V som släpptes 2011. Till detta spel anlitade Bethesda Studios en trettio man stark kör som fick sjunga in spelets titelmelodi. Detta dessutom på ett helt påhittat språk.

Datorspelsmusik i andra medier

Då datorspelsmusiken blivit bättre och bättre och mer avancerad har det också gjort att den börjat leta sig in på andra plattformar och står för sig själv på ett helt annat sätt än tidigare. Du kan idag lyssna på spelsoundtracks på YouTube, Spotify och de flesta andra stora musikplattformar. Det är en egen konstart i sig.

Det har dessutom blivit vanligare att musikskapare inspireras av eller samplar särskilt äldre datorspelsmusik. Den musikgenren brukar kallas för hyperpop och är ofta en väldigt vild blandning av olika stilar kombinerat med klassiskt analoga ljud som vi äldre känner igen från våra spelkvällar på 80- och 90-talen. Om du vill lyssna på hur det låter kan vi varmt rekommendera musikgruppen 100 Gecs som också uppträtt på flera olika spelmässor och konvent.