Posted on

Midsommarmusik

Årets midsommarfest är precis över och allt du kan tänka på är nästa års midsommarfest. Självklart ska du börja planera redan nu om du känner för det. Det finns så mycket att tänka på i planeringen till en riktig röjarskiva. Maten, pyntet, kläderna, musiken, gästlistan. Vart ska du börja?

Du kan börja med att gå igenom vad som gick rätt och vad som gick snett på årets midsommarkalas. Var det en bra idé med fri bar? Hade din kompis Jocke verkligen satt ihop den där fantastiska spellistan som han pratat om så länge innan? Kanske inte. Men att midsommarstången prunkade och de svenska flaggspelen hängde där de skulle satte ändå stämningen. Klart det blir fest nästa år igen. Kanske skamiddagsbordets midsommardukning få ta ännu större plats på midsommar 2022? Det kan inte bli för mycket, visst kan det inte det?

Modernt midsommarlyssnande

”För mycket” kan det heller inte bli av musiken. Oavsett tillställning är musik något som följer människan vid alla viktiga händelser i livet, både mer seriösa familjehögtider som bröllop och dop och vänkretsens höjdpunkter midsommar och nyårsafton. Den nya tidens sätt att lyssna på musik har också fört med sig att tiden då ”musik till festen” innebar att släpa med sig tunga samlingar av vinyler och CD-skivor är förbi.

Dessutom gör streamingtjänsternas otroligt varierande utbud att festen inte behöver låsa fast sig till en persons musiksmak. Att spela musik till fest är att hela tiden ta pulsen på tillställningen och välja just den låt som stämningen just nu kräver. Det är inte utan anledning att DJ är ett seriöst yrke, men även festens alla hobbyjockeys har i och med Spotifys stora genomslag alla möjligheter att få till ett rykande hett dansgolv runt midsommarstången.

Populäraste midsommarlåtarna

För dig som vill ha ett så traditionellt svenskt midsommarfirande det bara går, kan du luta dig mot Spotifys topp 10 midsommarlåtar. Streamingjätten har analyserat 275.000 spellistor med ordet ”midsommar” i titeln och räknat ut vilka sånger svenskarna allra helst lyssnar på på midsommar.

  • Ted Gärdestads ”Sol, vind och vatten”
  • Tomas Ledins ”Sommaren är kort”
  • Gyllene Tiders ”Sommartider”
  • Peter Lundblads ”Ta mig till havet”
  • Uno Svenningssons ”Vågorna”
  • Snowstorms ”Sommarnatt”
  • Lasse Berghagens ”En kväll i juni”
  • Sven-Bertil Taubes ”Änglamark”
  • Orups ”Magaluf”
  • Tommy Nilssons ”Dina färger var blå”

Idel svenska klassiker alltså, och även idel svenska gubbar. Som tur är finns det mängder av låtar att utöka spellistan med. Ett tips är att söka upp gamla svenska artister som Ulla Billquist, Barbro Högberg och Lill Lindfors (still going strong) och sedan låta Spotifys förslagsfunktion leda dig vidare så hittar du snart mängder av mer svensk sommarmusik att förgylla midsommaraftonen med.