Posted on

Musik för begravningar

Musik kan säga en hel del om olika känslor, men den kan även säga saker om en viss person. På grund av detta kan det vara rätt svårt för personer att välja den rätta musiken när det är dags för begravning av en familjemedlem eller nära vän. Ett vanligt sätt att välja musik är att välja en sång eller stycke som man vet att personen som avlidit tyckte om. Andra väljer istället låtar som beskriver personen, personens liv, eller en låt som säger adjö. När du ska arrangera en personlig och vacker begravning kommer den musiken du väljer ha en avgörande och stor betydelse. På grund av detta är det väldigt viktigt att du väljer rätt.

Du som anhörig kommer ha en möjlighet att välja psalmer som läses upp samt musiken som spelas, både på kyrkliga begravningar och på borgerliga. Det finns dock några skillnader på de två begravningstyperna, vid en kyrklig måste det läsas upp några speciella psalmer. Men du kan välja fler om du önskar, så länge du pratar med prästen först och dubbelkollar att det är okej. Svenska kyrkan tillåter dessutom inte att du spelar streamad musik, från till exempel Spotify eller iTunes, eller att du använder dig av nedladdad musik. Om du arrangerar en kyrklig begravning måste du använda dig av original-CD-skivor, eller be en musiker eller solist att spela upp musiken.

Om du däremot arrangerar en borgerlig begravning behöver du inte tänka på detta. Musiken du vill ska spelas upp kan vara från en streamingtjänst och liknande. Men det kan ändå vara bra att dubbelkolla detta. Om du anlitar en begravningsbyrå i Stockholm kommer de sköta det hela, du behöver då inte oroa dig lika mycket för att göra något fel. De tar hand om hela begravningen.

Svårt att välja musik?

Ibland kan det kännas väldigt svårt att hitta den rätta musiken som ska spelas på en begravning. Då kan du faktiskt få hjälp från antingen en begravningsbyrå eller direkt från kyrkan. De kan ge dig flera förslag på musik som passar bra till en begravning. Sedan är det bara för dig att ta en titt och se ifall någon av låtarna känns rätt. Det finns både klassiska låtar och andra, mer unika musikstycken.