Posted on

8 mile

8 Mile är en amerikansk film som hade premiär 2002. Filmen fick sitt namn från 8 mile road vilket ansågs vara vägen som delade Detroit i en ”svart” del och en ”vit” del.

Handlingen utspelar sig i mitten på 1990-talets Detroit. Jimmy Smith Jr, eller B-Rabbit som han kallas, bor tillsammans med sin alkoholiska mamma och lilla syster i den fattiga delen av ”vita” området i Detroit. B-Rabbit är en relativt ung kille som inte har det bästa självförtroendet. Han bråkar dessutom en del med sin mammas pojkvän. Men pojkvännen lämnar mamman vilket gör att bråken slutar.

På dagarna jobbar B-Rabbit i en fabrik, men hans största dröm är att bli framgångsrik som rappare. Den drömmen leder till att vännerna uppmuntrar honom till att delta i en rapptävling. Tävlingen sker mot ett av de konkurrerande gängen. Den första tävlingen går inte särskilt bra för B-Rabbit vilket leder till att han väljer att ta en paus. Efter en viss tid bestämmer han sig dock för att ge det en ny chans. Andra gången går mycket bättre och han får äntligen chansen att visa att han verkligen kan rappa. Tävlingen han deltar i går ut på att alla deltagare ska göra sitt yttersta för att framföra en egen rapp bättre än motståndaren. Förutom att rappen ska vara bättre går det även ut på att förolämpa varandra.

Eminem

Eminem föddes 1972 och han är en amerikansk musikproducent, låtskrivare, rappare, skådespelare samt skivbolagsdirektör. Han hade en relativt svår uppväxt i Detroit och började rappa som 8-åring. Redan som 14-åring började han uppträda.

Låten ”Lose Yourself” vilket var en av låtarna i 8 Mile ledde till att Eminem blev den första och enda rapparen till att någonsin bli en Oscarvinnare. Han skrev även resten av musiken i filmen.