Posted on

Dagens sätt att lyssna på musik

Dagens musikbransch ser helt annorlunda ut mot vad den var förr i tiden. Både för artisterna själva och oss som lyssnar på musiken. För ett antal år sedan släppte artisterna skivor och alla fansen skyndade sig till musikaffären för att hinna köpa en kopia innan de tog slut. Idag däremot finns allting tillgängligt på nätet. Många gånger behöver vi inte ens betala för att lyssna på den nyaste musiken som släpps.

Det var först runt år 2007 som det var möjligt för alla att börja lyssna på musik gratis via en musikstreamingtjänst. Detta skapade dock en del kaos på musikmarknaden, främst för artister och låtskrivare som var oroliga att de inte skulle få lika mycket betalt som tidigare. Att bli ”gratis” var något ingen inom branschen ville.

Streama musik

Att lyssna på musiken på detta sätt kallas för ”streaming”. Det fungerar genom att vi besöker en plattform på nätet där vi sedan kan välja en viss låt, eller fil, som sedan spelas upp. Till skillnad från tidigare när det var cd-skivor som gällde, kan vi nu lagra hur många låtar som helst på hårddisken. Det är dessutom möjligt att lyssna på alla enheter som är kopplade till nätet, mobilen, datorn och surfplattan.

Det gör det möjligt att lyssna på musik var du än befinner dig. På tåget, hemma i vardagsrummet, eller när du är ute och springer. Det allra bästa är att lyssna med hörlurar. Det finns både Samsung och iPhone tillbehör tillgängligt att köpa, där kan du hitta de perfekta hörlurarna.

Med alla streamingtjänster som finns kan alla personer snabbt och lätt hitta sina favoritartister, det finns både äldre klassiker som Elton John och nyare artister som Billie Eilish.

Men det finns faktiskt även de artister som har valt att inte släppa sin musik via dessa tjänster. Detta är till viss del en protest mot att en stor del av tjänsterna låter alla lyssna gratis. Det sägs minska artisternas inkomst.

På grund av att allting finns tillgängligt med endast några knapptryck har den fysiska skivförsäljningen minskat rejält. Skivbutiker som var väldigt vanliga förr har minskat i popularitet. Det har lett till att artisterna som ville fortsätta skapa skivor inte har lyckats sälja lika många kopior som tidigare.

Största streamingtjänsten

Den allra största streamingtjänsten idag är Spotify. Det är ett svenskt, multinationellt företag som började utvecklas redan år 2006. Idag har tjänsten dock tagit topplats på listan över de största. Det är över 60 miljoner personer som idag väljer denna tjänst till att lyssna på musik. Det finns både en gratisvariant och en betalvariant. Gratisanvändningen innebär dock att du kommer få lyssna på reklam då och då.