Posted on

Allmänt om musik

De flesta människor tycker om musik. Vissa har en favoritlåt, en favoritartist eller tycker om att sätta igång radion så den spelar i bakgrunden. Men vad är egentligen musik? Den frågan är inte lätt att svara på. Det finns nämligen flera svar som kan variera beroende på vem du frågar. Kort sagt kan vi säga att musik är en mix av ljud som är trevliga att lyssna på, det går också att jämföra med poesi, alltså att det är en typ av uttrycksform där du kan uttrycka och uppleva en blandning med känslor.

Musiken bestod främst av ljud utan sång förr i tiden. Men redan under antika Grekland blev det mer och mer vanligt att man började recitera dikter till musiken. Idag finns det dock musik av flera genrer och stilar. Trots att den mesta musiken idag har text finns det även instrumental musik.

Musik har alltid utvecklats och förändrats genom tiderna. Under 1900-talet började till exempel den elektroniska musiken att dyka upp, i samband med detta kom det dessutom fler musikstilar. Den musik som spelas idag består vanligtvis av melodi och gruppen/artisten som sjunger. När det gäller ett band, eller en grupp, har oftast varje medlem sin egna uppgift. Vissa medlemmar kan dessutom ha två eller fler uppgifter, till exempel spela ett instrument och sjunga samtidigt.

En annan sak idag som har blivit väldigt vanlig är att mycket av musiken skapas med datorer. En artist/musiker idag behöver egentligen inte kunna spela instrument. Allt som krävs är någon som kan sjunga och datorkunskap.